Vakantie
Door: Guido
Blijf op de hoogte en volg Guido
07 Oktober 2023 | Tanzania, Tarangire National Park
Na 2 maanden werken in Jemen was het tijd om even afstand te nemen en alles op een rijtje te zetten. En waar kun je dat het beste doen dan op een warm en zonnig strand. Dit keer viel de keuze op de stranden van Tanzania. Vanuit Jemen lijkt dat trouwens dichterbij dan het is. Eerst een paar uur met de auto naar Aden, dan met het vliegtuig naar Djibouti, na een overstap van enkele uren door naar Addis Ababa om tenslotte door naar Dar es Salaam. Een totale reistijd van meer dan 40 uur, maar dan zit je ook aan een hagelwit strand met een blauwe zee en lucht. De ideale plek om even bij te komen.
Na een paar dagen luieren, werd het tijd om iets van het land te gaan zien. Dus op voor een safari en wat een safari zal het dit keer worden. Het beong de eerste dag rustig met wat aapjes, zebra’s, giraffen en olifanten in Lake Manyara NP. De dagen daarna (in Tarangire en Serengeti NP) was het een grote oh en ah, met vele hoogtepunten. Om er maar enkele te noemen:
Op een vroege ochtend stonden we naar een groep impala’s te kijken, toen de kudde plotseling op hol sloeg. Het duurde even voordat we ook zagen waarom. Een Cheeta kwam aangesneld, isoleerde 1 impala en vloerde deze. Na even bijgekomen te zijn, sleepte zij haar prooi naar een plekje in de schaduw en begon te roepen. Daarop kwamen er 4 welpjes aangerend en gezamenlijk begonnen ze aan hun ontbijt en dat allemaal vlak onder onze ogen.
Een paar uur later stonden we naar een groepje leeuwen te kijken en wilde we net vertrekken, toen we enkele meters van ons vandaan beweging waarnamen en er een leeuwenwelpje uit het hoge gras opstond. Ondanks dat hij slechts enkele meters van de auto was, had niemand hem gezien. Na zich even goed uitgerekt te hebben, begon hij om zijn moeder te roepen en liep hij rustig, alsof wij niet bijna bovenop hem stonden, naar zijn moeder.
Tot slot, hoe vaak kun je nu vanaf 1 plek een cheeta, een luipaard in een boom en een leeuw in een andere boom zien. En tijdens al mijn safari’s in het verleden heb ik nog nooit de Afrikaanse BIG-5 (Leeuw, Luipaard, Olifant, (zwarte) neushoorn, Buffel) op 1 dag kunnen zien. Kortom, een zeer geslaagde paar dagen safari, die omgevlogen is.
Om van al het safari-geweld bij te komen en mij langzaam weer op mijn werk te kunnen richten, heb ik mijn vakantie afgesloten met een paar daagjes Zanzibar. Lekker op een strandstoel met een boek en een notitie boekje om de opwellende ideeën te noteren, is toch de ideale manier om mijn werk weer op te pakken en tegelijkertijd bij te tanken om vol energie en vol nieuwe ideeën aan het werk te gaan. Ik zou dit vaker moeten doen ;-)
Inmiddels weer lekker aan het werk, want vakantie is leuk, maar er moet ook gewerkt worden.